Çfarë është CTG gjatë shtatzënisë dhe se si për të deshifroj rezultatet e kardiotokografike


Në utero në gjendje për të mësuar se si të ndihen fetusi është problematike. Në ndihmën e ultrazërit, por kohët e fundit në zhvillim publikime shkencore në lidhje me rreziqet e përdorimit të shpeshtë të kësaj metode. Dhe kjo metodë kërkon të trajnuar obstetër-gjinekolog.

Përmbajtje

 • CTG - metodë e sigurt për shtatzëninë
 • Shpjegimi dhënat e fetusit CTG
 • Përgjigjet pyetjeve nga lexuesit

Për të vlerësuar gjendjen e fetusit në bark të nënës aplikojnë kardyotokohrafyyu (CTG). Me këtë metodë, mjeku mund të regjistrojë zemrën e fetusit dhe për të kuptuar se si e ardhmja fëmija ndihet në barkun e nënës. CTG gjatë shtatzënisë mund të shtoni edhe mami trajnuar në metodat e fiksimin rrahje zemre.


CTG - metodë e sigurt për shtatzëninë

Fix rrahje zemre mund të jetë shtatzënë ndonjë disa herë në ditë. Kjo metodë e regjistrimit të zemrës fetale nuk ka contraindications.
Ndonjëherë është e nevojshme për të kontrolluar statusin e fëmijës gjatë ditës. Në raste të tilla, nëna nuk duhet të trembet ose për shëndetin e tyre apo për shëndetin e fëmijës tuaj, metoda është absolutisht e sigurt.

Nëse jeni shtatzënë duke përdorur CTG

Kardiotokografike rekord rrahje zemre e fetusit. Ndryshimi i frekuencës sugjeron proceseve të ndryshme patologjike që mund të çojë në sëmundje të një fëmije. CTG fetusit përdoret për sëmundje të tilla apo dyshim në to:

 1. Pamjaftueshmëri placentar. Kjo sëmundje e placentë, duke rezultuar në hipoksi fetusit.
 2. Gjysma preeclampsia e dytë të shtatzënisë.
 3. Sëmundja e nënës somatike s (sëmundje të zemrës, enët e gjakut, mëlçisë).
 4. Regjistrimi bëni nëse një grua ishin ankesat e nxitje të rralla ose tepër të dhunshme.
 5. Kur ftohjet.
 6. Në lindjen e fëmijës.

CTG është përdorur gjatë punës dhe do të rekomandojë për të mbajtur të gjithë periudhën e lindjes sipas vëzhguesve të kontrollit. Sidomos në qoftë se shtatzënia ishte një rrezik i pamjaftueshmërisë placentar, piznohohestozu apo patologji tjetër që shpie hipoksi fetusit.

Sa është postimi CTG?

Për të regjistruar zemrën fëmija është shumë modifikime aparat. Disa thjesht rekord kurbë normë zemër në letër tjetër se regjistrimi prodhojë rezultate dhe rrahje zemre të vlerësimit.

Përveç normës së zemrës makinë CTG mund të jetë e pajisur me një tkurrje të muskujve sensor të mitrës për fiksimin e lufton. Ndonjëherë ju mund të bashkëngjitni butonin monitoruar të regjistrojnë lëvizjet e fetusit dhe gruas regjistrimi CTG kap ato. Kontraktimet dhe fetusit lëvizja shënuar në kasetë pranë rrahje zemre e nevojshme për vlerësimin dhe interpretimin e saktë. Për zërin më të mirë sensorë përçueshmëri janë të lubrifikuar me një xhel të veçantë.

Kushtet regjistrimin CTG

Kardiotokografike duhet të regjistrohen deri në 32 javë. Vetëm këtë herë formuar një marrëdhënie të plotë në mes të nënës dhe fetusit. Në këtë kohë, ju mund të regjistroni rrahje zemre e foshnjës, por deshifrimin llogarinë do të jetë i pabesueshëm.

Është e rëndësishme që të përdorin këtë metodë në një kohë kur fetusi është i zgjuar, dhe ka të paktën nuk ka shenja të mëdha të aktivitetit. Gjatë gjumit, llogaria e fëmijës do të jetë monotone, e cila është një variant i patologjisë.

Regjistrohu heartbeats nevojë për 30-40 minuta. Por në qoftë se fëmija nuk është lëvizje aktive të bëra ose nxitën shumë shpejt dhe nuk kanë regjistrim të vazhdueshëm, të vazhdojë regjistrimi deri në 60 minuta.

Shpjegimi dhënat e fetusit CTG

Shpjegimi i të dhënave mund të kryhet me metoda të ndryshme. Ajo varet nga lloji të monitoruar, e cila regjistruar CTG ose i një periudhe të prodhuar një regjistrim. Deshifrim gjatë lindjes së fëmijës ndryshojnë nga ato gjatë shtatzënisë.

Shifra e parë, e cila i kushtoj vëmendje - kjo Heart Rate. Fetusi dhe kjo ndryshon ndryshon me shpejtësi, kështu që janë mesatare. Kjo quhet ritëm mesme basal. Normal CTG Shkalla e fetusit zemra e 120-160 rreh mendje / minutë. Si të shpeshta dhe rënie në normën e zemrës sugjeron një gjendje patologjike të fëmijës.

Fëmija Pulse ndryshon çdo sekondë. Këtu është 120, 125 dhe tani përsëri, ndryshuar 121 rreh / min. Këto ndryshime në letër formojnë vogël "gardh" - luhatje. Pra, sa njësi ritmi ndryshon çdo moment, i quajtur luhatje amplitudë. Sa shpesh ndryshimet e fetusit norma e zemrës - luhatje frekuencave. Nga këto dy parametra të njëjta rezultati përfundimtar varet fetusit CTG dhe deshifrim.

Ka dy opsione në llogarinë. Aktseleratsyy - Kjo rritje të mprehtë në fëmijën impuls për 0,5-1 minuta. Nga të dhënat del "mal". Në mënyrë tipike, aktseleratsiy prania veçanërisht në përgjigje të nxitje të fetusit është një shenjë e mirë. Detseleratsii - Rënie të mprehtë në normën e zemrës së fetusit. Reduktimet Prania impuls shenjë e keqe paralajmërues.


Mjeku vlerësimin gjitha këto karakteristika në një sistem të pikës dhe ekspozon çdo send nga 0 në 2 pika.

 • Nëse ekspozuar 8 - 10 pikë, ne mund të flasim për zhvillimin normal dhe gjendjen e fëmijës në barkun e nënës.
 • Nga 5 deri në 7 pikë tregon nevojën për metodat e tjera kërkimore, të tilla si ultratinguj me Doppler.
 • Nëse CTG fitoi vetëm 4 pikë - kjo mund të jetë një shenjë e vuajtjes fetale.

Por mjeku nuk mund të qëndrojë pikë. Me përvojën obstetër - gjinekolog vlerëson vizualisht dallimin "të mirë" CTG e "keqe".

Nëse një pajisje që regjistron kurbë normë zemër vetë, dhe vlerësimet transkripti i saj kardyotokohrafyy fetusi nuk paraqet shumë vështirësi. Të gjitha të dhënat do të publikohen në fund të studimit, dhe rekord është për aq kohë sa është e nevojshme për vlerësimin e të dhënave të makinës.

Në këtë rast, kriteret kryesore është ndryshueshmëria që normalisht nuk duhet të jetë më pak se 4 ose më shumë se 20. Por mjeku do të paguajnë dhe të gjitha grafikët rezultatet tjera.

Kardyotokohrafyy patologjike rekord

Specie ritme abnormale të fëmijës dhe të pranojnë një numër shumë i madh prej tyre vetëm mund specialist. Një nga këto - një rënie norma basal më pak se 120 rrahje në minutë.

Ky ritëm mund të shoqërohet me:

 1. Anomalitë e lindura të zemrës së fëmijës.
 2. Përdorimi i drogës nënës pulsi i ngadalshëm.
 3. Pozicioni i gabuar i fëmijës.
 4. Në rrezik in utero i uria oksigjenit.

Takikardi sipër 160 rrahje në minutë mund të shkaktohet nga:

 1. Rritja e temperaturës në ftohjet nënës.
 2. Pirja e duhanit dhe të pijshëm gjatë shtatzënisë.
 3. Pamjaftueshmëri placentar.
 4. Gjasat e ngatërresë kurrizit.

Kardiotokografike fetusit ndihmon diagnozë dyshuar. Kjo metodë nuk është përfundimtar dhe kërkon mbështetje nga studime të tjera.

Kur mund të regjistrojë një rezultat të rreme

Shpesh një diagnozë paraprake, të ekspozuara nën kardiotokografike nuk është konfirmuar nga metodat e tjera. Kjo mund të jetë për shkak të një gjendje të përkohshme apo fëmijë të ardhmen me disa karakteristika të regjistrimit:

 1. Kur regjistrimi në pozicionin e shtrirë në shpinë. Mitra fasha aortës, dhe koha ndalon oksigjen të mjaftueshëm.
 2. Para se regjistrimi mom mori drogë veprim emocionuese apo qetësues.
 3. Sjellje aktive e nënës ose fetusit do të krijojë vështirësi në të shtënat e vazhdueshme.
 4. Trashje shtatzënë.
 5. Joadekuate ose mungesa e sensor arsyeshme xhel të veçantë.
 6. Fëmija fle.

Në lidhje me këtë grua ofruar Pas një kohe përsëri regjistrimi ose konfirmuar metoda të tjera instrumentale.

Çfarë CTG fetusit di pothuajse çdo këmbë shtatzënë regjistruar në klinikën antenatale. Mos të jetë paraprakisht i mërzitur, nëse kjo metodë tregoi ndonjë patologji.

Shumë shpesh kjo është vetëm një gjendje e përkohshme të fetusit, dhe ndryshimi tjetër model çek. Megjithatë, në qoftë se diagnoza është e konfirmuar, dhe do të trajtohen brenda disa orësh apo ditësh, mjeku vënë çështjen e dorëzimit të hershme.

Kohët e fundit filluan të shfaqen, monitoron portativ për të regjistruar rrahje zemre e foshnjës. Për shkak të kësaj prindërit mund të dëgjojnë zemrat rrahjen e fëmijës së tyre rreth orën.

Përgjigje

Si për t'u përgatitur për CTG fetus?

Përgatitje e veçantë për këtë metodë është e nevojshme. Një grua duhet të vijë çlodhur në një humor të mirë dhe një pickim pak. Marrja e tepruar e ushqimit ose të urisë mund të çojë në sjellje anormale foshnje e palindur. Është e këshillueshme për të zgjedhur një kohë kur fëmija juaj është i zgjuar dhe lëviz.

Kur bëni CTG fetusin?

Kjo metodë është përdorur, duke filluar nga 32 javë të shtatzënisë. Në çdo ose pothuajse çdo vizitë para lindjes shkruan CTG. Shumë spitale zemrës fetale rekord të prodhojnë çdo ditë, dhe në qoftë se ka një devijim në regjistrim edhe dy herë në ditë. Në pritjen në klinikën e grave kur mjeku do të dëgjoni rreh të këqija duke përdorur tuba, ajo mund të shtoni CTG.