Vaj i sekreteve bergamot dhe legjendat aromatik ekzotike


A ju pëlqen çaji me emrin elegante «Earl Grey»? A keni përdorur Cologne aromatike? Në këtë rast, kjo kënaqësi aromatike ju duhet të jetë mirënjohës për njerëzit që vlerësuar parë dhe të aplikuara në praktikë fisnike dhe vaj jashtëzakonisht fitimprurës të bergamot.

Përmbajtje

  • Fruktaldino Bergamo
  • Pronat e shërimit të vajit esencial të bergamot
  • Aplikimi përmban vaj bergamot

Fruktaldino Bergamo


Aroma e hollë, as i pakrahasueshëm i bergamot shumë të dashur para se të dini se kjo është një bimë. Dhe, me të vërtetë, ajo mban shumë sekrete dhe kontradiktat që ende nuk ka konsensus në lidhje me historinë ose origjinën e pemëve frutore, ose emrin e tij. Nga rruga, disa varieteteve të dardha dhe madje nenexhik zakonisht të referuara në të njëjtën mënyrë.

Disa shkencëtarë pohojnë se kjo pemë me gjemba Rutaceae familjes - puna e gjeniale e seleksionerit antikitetit lidh me portokalli qitro, të tjerët besojnë se kjo ishte për shkak të një portokalli fatale mutacion.

Italianët, dhe shumica e studiuesve priren të besojnë se emri i tyre i lartë është agrume marrë nga emri Bergamo është fjala rrënjë "pergamenë". Por turqit pretendojnë për pjesën e tyre në formimin e saj dhe transferuar "bergamot" si një "zotëri" ose "dardhë princit", si dhe argumenti kryesor kujton për ekzistencën e qytetit lokal Bergama.

Besohet se bergamot origjinën në Azinë Juglindore, dhe pastaj filloi udhëtimin e tij nëpër botë. Pra, ky udhëtim u kurorëzua faktin se centrali ishte zgjedhur për një rajon shumë të veçantë të Italisë - Kalabrisë - në të ngrohtë Detin Jon. Sigurisht, disa "xhepat" e rritjes së agrume është përmendur në Turqi, ku është përgatitur bllokim dhe fruta të ëmbëlsuar, dhe Kaukazit, Afrikë dhe të dy Amerikave, por rol të veçantë në prodhimin dhe eksportin e lëndëve të para që ata luajnë. Kalabriytsy bergamot edhe kultivohet, e cila prodhon më të vlefshme të të gjithë agrume vaj esencial të cilësisë më të lartë, dhe është shumë krenare për ekskluzivitetin e saj - aq shumë në mënyrë që imazhi i frutave vendosur në krahët e krahinës.

Nga rruga, të gjelbër dardhë fruta shumë të lehta e pemës nuk ka asgjë si shije të hollë, por gatuaj atë reçel të ëmbël, edhe me shtimin e një sasi të madhe të sheqerit dhe lëng limoni - një çështje e nderit për chefs lokale.

Historia parfume: Sipas legjendës, bergamot vaj esencial është përdorur në katërmbëdhjetë murgjit fiorentin shekull për të prodhuar "ujin mbretërore" të ëmbël.

Përbërja e përbërjes u mbajt një sekret i ruajtur nga afër deri parfumierit fillim të shekullit të tetëmbëdhjetë italian jo të bazuar në fabrikë gjermane e qytetit që prodhon Ujë Kolonje - ujë nga Këln - me të njëjtën komponentët.

Kjo histori lindi një koncept të ri të parfum, i cili më vonë fitoi një kuptim më të gjerë. Banorët e famshme e ish-Këln Bashkimit Sovjetik "Triple" gjithashtu përfshin vaj bergamot.

Sot është vaj esencial bergamot gjerësisht përdoret në gatim: ata janë ëmbëltore salcë, pije, salcat dhe sallatë salcë. Por produkti më i famshëm i këtij materiali aromatik është konsideruar e zezë çaj «Earl Grey», të njohura për dy shekuj, jo vetëm në Britani të Madhe. Dhe ndërsa prodhuesit britanik të mohojë të drejtën e njëri-tjetrit në epërsi në prodhimin e pije për të porositur kryeministrin Charles Grey (i cili ishte dikur një çaj dërguar në mirënjohje për të shpëtuar djalin e tij apo Mandarin kineze, apo Raja indian), bota thjesht gëzon atë thekshëm, elegante shije, pak e hidhur.

Nëse ju pas leximit histori hitrospletёnnoy bergamot kërkuar një filxhan çaj aromatik kësaj - shtoni një rënie të naftës agrume në një paketë ose krupnolystovoho banka varieteteve dhe shkundur mirë. Sigurisht, është më mirë që të jetë i durueshëm dhe të bëjë çaj një ditë apo dy për shije të shpërndara në mënyrë të barabartë, por në qoftë se shpirti kërkon - nuk e bëjnë të saj të presim.

Përdorimi më i gjerë i bergamot diellore vaj esencial të marra në praktikë aromaterapevtov dhe beauticians. Ekspertët e përdorin atë si të tyren, dhe në kombinim me vajra të eukalipt, i urtë, u rrit, borzilok, kamomil, Neroli, xhenxhefil, u rrit, patchouli, agrume, erëza dhe conifers.

Pronat e shërimit të vajit esencial të bergamot

Aftësia për të përdorur vaj bergamot për të trajtuar shumë sëmundje të trupit dhe shpirtit është hapur kohë më parë - në moshën kur magjistarët dhe shtrigat që përdorin magjinë bimor do të thotë rrezik e të qënit viktima të inkuizitorët.

Më vonë mjekët të cilët erdhën në këtë çështje pa ritualeve të panevojshme dhe magjitë pa u ndëshkuar trajtohen me vaj të bergamot dhe ftohjet, dhe dhimbje koke, dhe luftuan me parazitë të ndryshme.

Sot aromazasoby popullariteti dhe procedurat e shkaktuar veprime të gjerë të substancave biologjikisht aktive në esenca Phyto agrume.

  • Antivirale, antiseptik. Shumë efektive në luftimin e herpes dhe infeksionet bakteriale.
  • Anti-inflamator. Ajo është përdorur në trajtimin e inflamacionit ne kavitetin oral dhe zona urogjenital.
  • Tonik, tonik. Rrit imunitetin, përmirëson qarkullimin e gjakut.
  • Rigjeneruese. Shërimi agjent për plagët, kafshimet e insekteve, djegiet.
  • Antipiretik. Trupi "cool" në ARI dhe proceset inflamatore.
  • Expectorant. Përdoret për hedh lëng sekrecionet mushkërive duke u kollitur, bronkit dhe pneumoni.
  • Antyspazmatycheskoe. Heq kryesore, dhimbje të muskujve.
  • Antioxidant. Frenon aktivitetin e radikaleve të lira që ndryshket komponimeve organike dhe qelizat e kancerit formë.
  • Anti-parazitare. Ajo është përdorur si fonde anthelmintic dhe me morra.
  • Antidepressant, qetësues. Në përqëndrime të vogla, ndihmon me pagjumësi, ankth, pezmatim nervi. Ajo përmirëson disponimin dhe invigorates.

Vaj bergamot është popullor në kozmetikë si një mjet për rregullimin e gjëndra dhjamor. Kombinuar kjo me veti antiseptike veprim, bëri një aromë e pabesueshme e bën këtë Phitopreparation një preferuar në mesin e kujdesit linja organike priverzhennits.


Origjina e bimëve jep karakter, është kryesisht i ngjashëm me portokalli ose limoni - kjo do të thotë se vajra masazh, kremra dhe përfundon që janë projektuar për të luftuar celulitin balsam gjithmonë vendin Berhamskye.

Përfundojë Honey

Objektivi: Për të zvogëluar pamjen e celulitit dhe edemë, rrisin elasticitetin e lëkurës dhe elasticitet, forcimin e enëve të gjakut.

Përbërësit:

  • Honey - 3 lugë.
  • Farë kungull vaj - 1 tbsp.
  • Rozmari naftës - 5 pika.
  • Vaj bergamot - 4 pika.
  • Cypress naftës - 3 pika.

Vajra esenciale holluar në një bazë kungull, pastaj përzihen me mjaltë. Aplikoni përzierje në kofshët vërehen probleme në bark, të mbuluar me kapem film dhe shtrihem, të pushojnë, 30-40 minuta. Del me të larë, pa sapun, pini një gotë me ujë të pastër. Përsëriteni 1-2 herë në javë për të paktën një gjysmë muaji.

Aplikimi për një komponentë personi bergamot naftës si maska ​​dhe krem, ju mund të arrijë një përmirësim të dukshëm e të rinjve që vuajnë nga puçrra fytyre, comedones dhe inflamacion të shkaktuara nga formulimi tepërt yndyrë. Ajo është po aq efektiv dhe si pjesë e kozmetike anti-plakje. Këto fonde në mënyrë efektive forcon poret, rrudhat qetë, spote moshës dhe whitens refresh ngjyra e lëkurës.

Pastron tonik

Objektivi: parandalimin e formimit të akneve, trajtim fytyre të formacioneve pustular në lëkurë, ngushtimi poret, rregullimin e gjëndra dhjamor.

Përbërësit:

  • Infuzion të çajit të gjelbër - 100 ml.
  • Calendula tretësirë ​​alkoolit - 1 lugë.
  • Vaj bergamot - 2 pika.
  • Sage Oil - 1 pikë.
  • Pemë çaji vaj - 2 pika.

Vajra esenciale e Calendula tretësirë ​​për të shpërndarë, përzierje me çaj të nxehtë. Fshij fytyrën tuaj pas larjes dy herë në ditë. Shitore në frigorifer deri në tri ditë.

Ashtu si çdo agrume të tjera, bergamot vaj esencial për flokët, të lodhur nga ukladan, tharëse flokësh overdried dhe vuan nga zbokth, është jashtëzakonisht e dobishme. Esenca aromatik kthehet atyre të shkëlqejë, dhe të vënë pushtet dhe për të zvogëluar lajka e kokës. Ju thjesht mund të aplikoni një rënie të naftës në krehër me shpohet natyrore ose shtoni atë në një maskë natyrore - si rezultat ju do të vini re menjëherë.

Maskë për flokët me vaj

Objektivi: Rregullimi i bilancit lipidet dhe kokës me energji elektrike, heqjen irritations, duke ofruar shndrit e flokëve, trajtimin e seborrhea.

Përbërësit:

  • Kokosit naftës - 1 tbsp.
  • Pluhur vaj - 1 lugë.
  • Vaj bergamot - 2 pika.
  • Vaj Geranium - 2 pika.
  • Lavender naftës - 3 pika.

Përzierje e vajrave aplikuar në lëkurë e kokës, butësisht fërkim, një orë para çdo pastrim ose gjatë natës për një muaj.

Aplikimi përmban vaj bergamot

Ekspertët nuk e rekomandojmë përdorimin aromapreparata fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeç, gratë shtatzëna, personat që vuajnë nga epilepsia, sëmundje peptike. Intolerancës individuale të drogës manifestuar nga skuqje të lëkurës, gulçim, aritmia, takikardi, dhimbje koke.

Bergamot vaj esencial, si esenca e tjera fito agrume, fotosensybylyzyruyuschym ka një efekt të theksuar. Nga njëra anë, kjo do të thotë se ajo nuk mund të përdoret në diellin e verës, sidomos para se të shkojnë jashtë, dhe para dhomë me diell, për të mos marrë djegie dhe problemet pigmentim. Nga ana tjetër - një ose dy pika vaj të marra gojarisht me fruta ose perime të freskëta, të nxitur djegien nga dielli të mirë dhe të barabartë.

Në formën e undiluted vaj bergamot nuk është përdorur as edhe një pikë. Përqendrimi i tij në kozmetikë dhe aromabath ulët se shumë vajra të tjera - është e rekomanduar për të filluar me një rënie.

Kur ruajtjen dhe burimet gatim me vajra esenciale nuk mund të përdoren metalike dhe polietileni (plastike) enët dhe lugët, por qelqi, qeramika, akrilik të veçantë.

Trajtoj veten me një kënaqësi luksoze - aromatik, elegante, bukuri natyrore. Zgjidh një mjet që me saktësi t'iu përgjigjur nevojave të lëkurës tuaj dhe flokët - krem, shampo, maskë ose locion me vaj të bergamot, dhe, natyrisht, mos harroni të na tregoni përvojat tuaja!