Si të kujdeseni për orchids në këshilla shtëpi


Orkide është konsideruar si një nga florës më të ndryshme të planetit tonë, që numëron rreth 30 mijë specie dhe llojet që rriten në të egra. Nuk ka nevojë për të pikturuar bukurinë detaje dhe dinjitetin e kësaj lule. Shumë tifozë duam të shohim lule në shtëpi këtë fabrikë, megjithatë, shumica e tyre deri në fund dhe nuk e di se si të kujdesen për orchids në shtëpi, si për të kryer transplantet dhe riprodhimin. Pavarësisht shumëllojshmëri të luleve në shtëpi, ka disa rregulla të përgjithshme të kujdesit.


Përmbajtje

 • Kujdesi për Orchids shtëpi: Këshilla për blerjen
 • Orchids: Kujdesi dhe edukate në shtëpi
 • Kontrolloni në lulëzim
 • Lulëzuar mbi çfarë të bëni?
 • Kujdesi pas lulëzuar orkide
 • Si për transplantin orkide
 • Mbarësuese Orchids: pro dhe kundër
 • Sa kohë duhet dritë?
 • Orkide ujitur siç duhet

Kujdesi për Orchids shtëpi: Këshilla për blerjen

Orkide është mjaft humor dhe lule delikate që kërkon një farë kushte. Megjithatë, kujdesi për Orchids shtëpi në bodrum, në qoftë se ju e dini saktësisht se kur dhe çfarë të bëni. Në mënyrë që të ushtrojnë kujdesin e duhur të këtyre ngjyrave, ju duhet të keni të paktën idenë më të përgjithshme të mënyrës së tyre të jetës.

Blerja e këtyre luleve është trajtuar mirë në pranverë ose verë.

Transplantin nuk mund të ngutemi, sepse orkide në substrate të tyre në gjendje të rritet për dy vjet. Në periudhën e përshtatjes me ambientin në shtëpi, impianti duhet të ushqehet rregullisht. Menjëhershëm nevojë për një transplant në rastin kur shitja e lule në rritje në sphagnum myshk.

Që kujdesin për fabrikë, është e rëndësishme që të ketë informacion më të plotë në lidhje me shumëllojshmëri të saj, pamjen dhe karakteristikat. Para se të blesh duhet të shqyrtojë me kujdes rrënjët e bimëve që janë shumë të qartë të dukshme nëpër mure transparente të tenxhere. Nëse ulur keqe në tenxhere lule, atëherë rrënjët e dobëta. Ju mund të kontrolloni këtë valëzim vogël rrjedh në afërsi të substrate dhe nëse orkide në mënyrë të vendosur në tenxhere, ju mund të sigurtë të blerë.

Një nga tiparet e kujdesin e orchids në shtëpi është zakon i tij i lagështi të pamjaftueshme në substrate dhe lagështia e lartë. Prandaj, sistemi rrënjë është në gjendje të lule shpejt absorbuar dhe të mbajë për një kohë të gjatë lagështi të mjaftueshme.

Orchids: Kujdesi dhe edukate në shtëpi

Këto bimë janë relativisht të lehtë për të riprodhuar. Për të ardhmen erdhi lule të plotë, është e nevojshme të dinë metodat themelore të Orchids mbarështimit artificialisht:

 • Përhapja nga ndarja e rhizomes lule. Në shumë raste ajo është e tyre. Megjithatë, ju mund të ndajnë bimore në mënyrë të pavarur. Për këtë lule është hequr nga tenxhere dhe rrënjët pastrohen nga substrate. Rhizome është shkurtuar nëpër mes llamba rreme. Për të dezinfektoj rhizome duhet të spërkasë qymyr. Rezultojnë bimët e reja duhet të ulen në tenxhere të veçanta.
 • Prerje Këshillë të përshtatshme për riprodhimin e disa lloje të orchids, i cili shoots njësitë janë në distanca të ndryshme mes tyre. Për riprodhimin arratisjes është ulur në një lartësi prej gjysmë prerjes duke përdorur thikë dezinfektohet. Para prerjes vendin e vet në tenxhere, vendosni prerë duhet të dezinfektohet me qymyr pluhur. Kjo metodë është përdorur për Orchids rritje, si të gjitha llojet e tjera do të zhvillohen në fabrikë normale brenda pak vitesh do të terbovat kujdes të veçantë.
 • Shoots anësore mund të shërbejë gjithashtu si një mënyrë për të mbarështimit Orchids. Kur një proces i tillë, ajo duhet të jetë mbulua në mënyrë intensive në mënyrë që ai u rrit dhe formuar rrënjët. Pas kësaj, bimore mund të ndahen dhe të transplantuar në një enë të veçantë të dezinfektimin prerje mëparshme.
 • Metoda Seed shumimin është mjaft komplekse, sepse fara orkide janë shumë të vogla dhe nuk kanë leckë lëndë ushqyese. Për fara të tilla sprouted, ai ka nevojë mesme artificiale lëndë ushqyese, e krijuar sterile. Fara Termi rritje shkonin 3-9 muaj, dhe për të kthyer rrjedhin në fabrikën e re merr deri në tre vjet. Lulëzimi i parë i Orchids ndodh brenda 2-4 viteve, dhe në disa raste 10 vjet.

Kontrolloni në lulëzim

Në mënyrë që të kujdeset për orchids në shtëpi, e konsiderojnë karakteristikat e periudhës së lulëzuar. Në pranverë dhe verë, me rritje të fortë, orkide duhet të marrë rrezet e diellit sa më shumë të drejtpërdrejtë. Në këtë periudhë ka rritje të re deri në zbulimin e buds lule në vjeshtë.

Në të njëjtën kohë lotim duhet të sigurojë fekondimit të mjaftueshëm dhe në kohë. Rreth Orchids duhet të ruhet atmosferë të lagësht me spërkatje gjethet me ujë të ngrohtë.

Nëse ka rrënjët ajrore duhet gjithashtu të kryejnë spërkatje e tyre. Shumica e pots janë të vendosur në balta e zgjeruar apo zhavorr gjobë dhe pastaj të mbushur me ujë në sasi të vogla. Dhomë duhet të ventiluar mirë për të siguruar qarkullimin efikas ajrit. Nën kushte të favorshme në verë, bimore mund të hiqni në ajër të pastër.

Shmangni ndryshimet e papritur e temperaturës dhe skica. Para se të lulëzuar bimët lotim duhet të reduktohet. Orchids periudhë lulëzuar mund të zgjasë deri në gjashtë muaj. Megjithatë, nuk vjen një venitje gjeth lule, dhe pastaj shtrohet pyetja: çfarë duhet të bëjmë? Përgjigja është fare e thjeshtë - për të siguruar kujdesin e duhur pas lulëzuar.

Lulëzuar mbi çfarë të bëni?

Kur rrjedh kishte filluar të thahen, nuk ka nevojë të nxitojnë kulture e tij. Për disa kohë, ai do të jetë një burim i lëngjeve ushqyese për të gjithë lule. Vetëm kur lulja është e verdhë, ajo është hequr, dhe vendi është largimi trungu pemë, madhësia 2-2.5 cm. Nuk mund të jetë bud i ri, i cili në fund të lulëzojë.

Përndryshe, tip rrjedh thahen dhe eventualisht formuar fëmijën. Në disa raste, nëse është e nevojshme, rrjedh shkurtohet. Kur tëharrje Orchids 1-1,5 cm mbi buds fjetura mund të ndodhë ri-lulëzim. Megjithatë, mbani mend se zhvillimi i detyruar i vjetër rrjedh, pengon formimin dhe zhvillimin e ri.

Orchid: Kujdes pas lulëzuar

Kujdesi pas lulëzuar orkide nuk është i kompleksitetit të veçantë. Në këtë kohë reduktuar lotim dhe mbarësuese është zvogëluar. Nëse transplantin është kryer, lulëzim nuk mund të jetë për një vit. Për të rivendosur lulëzim e tenxhere orkide ju dëshironi për të transferuar në një tjetër vend. Ndoshta ndryshim do të prodhojë disa herë për të krijuar rehati e nevojshme. Në këtë rast do të ketë një lulëzim të përhershëm dhe të rregullt.

Si për transplantin orkide

Transferimi çdo lule është një nga momentet më të vështira në ciklin e jetës. Shumica e bimëve reagim mjaft të dhimbshme për transplantim, për shkak të lidhjes të fortë për rrënjët substrate dhe tenxhere, kështu rrezik shumë të lartë të lëndimit. Kryen Transplantimi rekomandohet në rastet kur sistemi rrënjë fillon të fryhen tenxhere orkide.

Në përgjithësi, transplantet e plotë lule, pa nevojën për të prodhuar më të mirë. Është shumë më e lehtë për të lëvizur bimore në një tenxhere të madhe, pa shkatërruar e madhe ose më të reja të paplanifikuara substrate. Veçanërisht ndikon negativisht rrënjët e Orchids dëmit në pushim.

Disa lloje të orchids, të tilla si Dendrobium kanë shumë të zhvilluar sistemin e rrënjëve, e cila është arsyeja pse ata duhet të rimbjell çdo 1,5-2 vjet.

Është e rëndësishme për të përgatitur substrate. Ju mund të blej të gatshme përzierje në dyqan, por ju mund të përgatisë atë vetë. Në mënyrë tipike, përzierje është torfe, rrënjët copëtuar fier, lë të vdekur (përveç shelg), qymyr druri dhe pishe leh. Me të drejtë e përgatitjes përzierje eliminon nevojën për të ushqyerit shtesë. Substrate duhet të ketë një lagështi të ulët, përndryshe, Veting tepërt mund të dëmtojë lule. Kullimit më efektive duhet të jetë të paktën 25% të lartësisë së pjatave.

Kur përdorni shporta, vunë çarë copë e vetme e sphagnum myshk. Me transplantim të menjëhershëm, substrate është derdhur e hidhur në të njëjtën kohë butësisht shpjegoj rrënjët e një lule. Kompakt pavlefshëm është e nevojshme, në mënyrë që të mos dëmtojë rrënjët. Nëse orkide është mbajtur i dobët, ajo është forcuar gjithashtu nga tel ose fibrave sintetike. Bimët transplantuar nuk është e rekomanduar për ujë për 3-5 ditë deri sa të thahet dhe të mos shëruar plagët, mori transplantim.

Pots për transplantet është më e mirë për të zgjedhur të re, muret duhet të jenë vrima. Kapaciteti duhet të lahen mirë, dhe nëse është e nevojshme - të ziera për të shkatërruar dëmtuesit e mundshme.

Mbarësuese Orchids: pro dhe kundër

Mbarësuese bimëve kryhet vetëm gjatë rritjes së tij, plehra të përgatitur posaçërisht. Kjo procedurë është shumë e rëndësishme për të lulëzuar dhe prodhuar përafërsisht një herë në çdo 2 ose 3 javë. Kështu, shuma e kripërave minerale duhet të minimizohet në mënyrë që ata nuk do të grumbullohen në substrate, 2 herë në muaj do të shpëlahet me ujë të pastër. Për efekt të duhur, të ushqyerit duhet të alternativ javë me një javë pastrimi substrate.

Sa kohë duhet dritë?

Ndriçimi është konsideruar si një faktor i madh në çështjen se si të kujdesen për Orchids. Kjo dritë përcakton fabrikë çel apo jo.

Gjatë zhvillimit të lule kërkon kohëzgjatjen ditore të lehta, duke filluar 12-15 orë. Në dimër, mungesa e dritës natyrale është kompensuar nga drita artificiale e llambat fluoreshente.

Ndriçimi duhet të jetë e ndritshme, por të shpërndarë, për të shmangur kontaktin me lule të drejtpërdrejtë rrezet e diellit. Në raste të tilla, impianti duhet prytenyt, përndryshe ajo mund vetëm të djeg.

Orkide ujitur siç duhet

Çdo orkide kërkon lotim, sidomos gjatë zhvillimit, megjithatë, ekziston një pikëpamje e përhapur që për të shmangur del nga shtrati. Nedolyv për bimët jo aq e keqe dhe nuk shkaktojnë atë dëm. Në lotim verës prodhon rreth 2-3 herë në javë, dhe në dimër, në pjesën tjetër, një bimë gjendet në shtetin thata pak. Për ujitje përdorni ujë të butë të ngrohtë në temperaturë dhome ose pak më të ngrohta. Në çdo rast, në verë, orkide kërkon më shumë lagështi se në sezonet e tjera dhe të udhëzuar në masën e nevojshme për të thatë substrate.

Kështu, orkide - tenderi dhe bimore kapriçioz, është e vështirë për t'u kujdesur në kultivuesve rishtar në shtëpi. Megjithatë, nëse ju bëni çdo gjë të drejtë dhe ndiqni të gjitha rekomandimet, bimët janë në gjendje për t'iu përgjigjur shqetësimin dhe kujdesin e lule e bukur.